Tid: Lör. 15/12 kl.18
Plats: Föreningslokalen, Linnés Sävja
Anmälan senast 9/12 till julpub20181215@gmail.com
Ange:
1. Namn
2. Medlem/gäst
3. Mat/ej mat
Priser:
Medlemmar: 50 kr eller tar med öl
Gäster: 100 kr i tillfälligt medlemskap
Jultallrik: 100 kr för både medlem och gäst.

BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER
TEMA – Julöl, annan öl eller tomtar på loftet.

 

Belgoträff i Uppsala, lördag 26 januari 2019.
Årets höjdpunkt för alla som fascineras av den belgiska ölkulturen, tolkad och förfinad av hembryggare. Brygg något belgiskt (eller franskt) enligt typdefinitioner eller efter eget huvud och dela med likasinnade. Alla brygder tävlar i folkets val, och om så önskas även i domartävling.

Besökare över 20 år är välkomna att lära sig mer om hembryggning. Alla besökarna är också domare i folkets val.

Datum: lördag 26 januari 2019
Plats: Fyrishov i Uppsala, hall C/D. Fyrishov ligger cirka 1 km norr om Uppsala C. Se www.fyrishov.se för vägbeskrivning.
Biljettförsäljning via Tickster
På Fyrishov finns också bland annat äventyrsbad, simhall och bowling som kan roa icke ölprovande familjemedlemmar under träffen
Frågor: Kontakta Gustav Dominicus, epost info@belgo.beer, tel. 0708-44 77 87.

Varmt välkommen!

Uppsala Hembryggareförening och Svenska Hembryggareföreningen

Lördag 27 oktober kommer UHBF att arrangera en ny medlemsbryggning. Den startar klockan 09.00 i klubblokalen. De nya medlemmar som är intresserade bör ta kontakt med ansvarig bryggare: Gustav Dominicus, gustavdominicus@yahoo.se, 0708-447787, för vidare information. Det finns ej många platser så anmäl er så fort som möjligt.

Ett 40-tal medlemmar och gäster hälsades välkomna av pubvärdarna Mats R och Anders B. Ombyggnaden av pubdelen stimulerade till samling kring kranarna och det utökade utrymmet för mingel var perfekt. Tack alla som hjälpte till med ombyggnaden…
Fyra oktoberöl var med i tävlingen “Folkets val” och Lars Callert kammade hem första pris, i skarp konkurrens med Niklas Stenlås. Det knäpptes upp kapsyler, luktades och smackades och flera av medlemmarna hade tagit med sig öl som det bjöds på. Intressant var bland annat champagneölen från firma Starbo.
Maten var som sig bör oktoberfestlig: Surkål, korvar, schnitzel och potatissallad. Även pubvärdarna var oktoberfestinspirerade – tyrolerhatt och lederhosen. Så ska en slipsten dras!

På lördag den 22 September är det pub i vår lokal med Oktoberfest tema (lager öl). Att göra en bra lager är inte så enkelt och den behöver sin tid för att mogna innan den avnjutas. Kom och njut av en ”Helles”, gärna med passande klädsel till temat.
Mats Regard och Anders Brynö är pubvärdar så anmäl er till dem om ni kan komma, om ni har öl med er och om ni vill avnjuta vår ”Oktoberfest” mat. Bästa öl får pris (Folkets val) samt bästa Oktoberfest dräkt.
Anmäl till mats.regard@telia.com eller anders.bryno@gmail.com
Vår kylanläggning och kranar har fått en genomgång så ni kan ansluta er öl och få den kyld och serverad med kran, vi har 9st kranar.

På förmiddagen den 22:a kommer vi att bygga om lite  i puben så det är lättare att presentera sin öl och mer utrymme vid borden. Alla som har möjlighet att hjälpa till med detta är välkomna. Kontakta Mats Regard för fler detaljer. Vi börjar 10:00 med pub-bygget och 18:00 öppnar ”Oktoberfest”.

Några andra nyheter
– Även UHBF ska tillämpa den nya dataskyddslagen. När du som medlem går in på vår hemsida räknar vi med att du accepterat hur UHBF hanterar dina personuppgifter. Läs mer här: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2017/05/sou-201739/
Mats Regard (ordförande) har också i mejl till samtliga medlemmar förklarat hur vi hanterar medlemmarnas personuppgifter.

– Att draven läggs på hög i skogen känns inte rätt så vi har beslutat att hantera draven via kommunens avfallshantering. Vi kommer att beställa en hämtning av kärl för både brännbart och komposterbart avfall. Placering av kärlen på baksidan av vår lokal ut mot vägen så den kan hämtas med soppbilen.

– Toaletten är klar i det andra huset (tack HB och Micke) och den har vi tillgång till.  Den fristående toaletten har vi avsikt att ta bort om det fungerar med den nya.

– Plutten krånglar, vi väntar på besked från leverantören om hur felet ska avhjälpas.

– Den 22 september blir det “körkortsutbildning” för nya medlemmar. Kursen är fulltecknad. Om du är intresserad av att gå nästa kurs kontakta Mikael Sabel.

 

 

 

 

Senaste nytt om hembryggarträff med surölstema i Uppsala lördagen 16 juni

Lördag 16 juni bjuder Uppsala Hembryggareförening in till Sveriges första och största (?) hembryggarträff med tema syrlig öl. Klass 10 och 11C i SHBF:s typdefinitioner men även annan öl där andra mikroorganismer än Saccharomyces cerevisiae använts.
Vi håller till utomhus, eller om vädret så kräver under tälttak, i det natursköna Linnés Sävja utanför Uppsala, 10 minuter med buss 5 från Uppsala Resecentrum.

Antalet besökande är begränsat. Bryggare som medför öl har företräde. Rekommenderad minimimängd är fyra liter per brygd. Två bryggare per brygd går in gratis. Folkets val tävling utan klasser: 1:a, 2:a och 3:e pris. Anmälan till folkets val senast lördag 9 juni till gustav.dominicus@gmail.com
Ange brygdens namn, öltyp, namn på bryggare och epost för kontakt.

Endast föranmälda gäster. Kostnad för gäster 100:-. Träffen pågår kl. 13-17. Bryggare som behöver ställa upp sin utrustning är välkomna från kl. 12. Enklare förtäring kommer att finnas. Information och föranmälan till gustav.dominicus@gmail.com senast lördag 9 juni.

 

Hembryggarträff med surölstema i Uppsala lördagen 16 juni 2018
Den 1juni bjuder Uppsala Hembryggareförening in till Sveriges första och största (?) hembryggarträff med tema syrlig öl. (klass 10 och 11C i SHBF:s typdefinitioner men även annan öl där andra mikroorganismer än Saccharomycescerevisiae använts).
Vi håller till utomhus (eller om vädret så kräver under tälttak) i det natursköna Linnés Sävja utanför Uppsala. (10 minuter med buss 5 från Uppsala Resecentrum).
Antalet besökande är begränsat. Bryggare som medför öl har företräde. Rekommenderad minimimängd är fyra liter per brygd. Två bryggare per brygd går in gratis. Folketsval-tävling utan klasser: 1:a, 2:a och 3:e pris. Mer information om träffen och anmälan kommer att anslås på uhbf.se och shbf.se

Endast föranmälda gäster. Kostnad för gäster 100:-. Träffen pågår kl. 13-17. Bryggare som behöver ställa upp sin utrustning är välkomna från kl. 12. Enklare förtäring kommer att finnas. Information, kontakta  gustav.dominicus@gmail.com

Väl mött!

Lördag 14 april har UHBF sin sedvanliga vårpub. Puben går av stapeln i Sävja. Tema: Bland krokus, snödroppar och tussilago – UHBF goes nuts. Vi utlovar kreativa vårbrygder i fria tolkningar.
Mat-tema: “Knoppar som brister” .
Äventyret startar klockan 18.00. Svar till “Vårträff – blomma i kavajslaget”, info@uhbf.se

Årets höjdpunkt för alla som fascineras av den belgiska ölkulturen, tolkad och förfinad av hembryggare. Brygg något belgiskt eller franskt, enligt typdefinitioner eller efter eget huvud, och dela med likasinnade.
All biljettförsäljning sker via Tickster, för att säkra din plats så rekommenderar vi att du köper biljett i god tid innan evenemanget.

Lördag 2 december
Hej tomtegubbar, slå öl i glasen och låt oss lustiga vara!
En liten tid vi festar där, med liten möda och stort begär.
Inbjudan kommer med tomteposten (Nyhetsbrewet).

Årets surölsträff blir 26 augusti på Linnés Sävja.
Lär dig mer om suröl.

Syrligt öl, även kallat suröl, får sin speciella smak genom att ölet har spontanjäst eller att mjölksyrabakterier har tillsatts. Detta ger syra – allt från mild mjölksyra till skarp ättikssyra, och en mängd aromer.
I belgisk syrlig öl sker jäsningen spontant och i flera steg och under flera år. Först kyls vörten i stora öppna kar och jäser sedan i träfat, som innehåller de syrliga bakterierna, men även andra jäststammar som ger ölet en stallig arom. Det är främst i Pajottenland utanför Bryssel och i Flandern som man gör syrlig öl – men suröl har blivit trendigt och det experimenteras för fullt i flera länder. Utanför Belgien är det vanligt att man tillsätter olika bakterier och jäst för att snabba på resultatet. Man tillsätter även olika bär och frukter, eller farinsocker, för att få den smak man önskar. I USA kallas många syrliga öl för sour beer – det vill säga suröl.