Surölsträff

Årets surölsträff blir 26 augusti på Linnés Sävja.
Lär dig mer om suröl.

Syrligt öl, även kallat suröl, får sin speciella smak genom att ölet har spontanjäst eller att mjölksyrabakterier har tillsatts. Detta ger syra – allt från mild mjölksyra till skarp ättikssyra, och en mängd aromer.
I belgisk syrlig öl sker jäsningen spontant och i flera steg och under flera år. Först kyls vörten i stora öppna kar och jäser sedan i träfat, som innehåller de syrliga bakterierna, men även andra jäststammar som ger ölet en stallig arom. Det är främst i Pajottenland utanför Bryssel och i Flandern som man gör syrlig öl – men suröl har blivit trendigt och det experimenteras för fullt i flera länder. Utanför Belgien är det vanligt att man tillsätter olika bakterier och jäst för att snabba på resultatet. Man tillsätter även olika bär och frukter, eller farinsocker, för att få den smak man önskar. I USA kallas många syrliga öl för sour beer – det vill säga suröl.