UHBF:s historia samt hur du blir medlem.

”Kvalitet är bättre än kvantitet”.
UppsalaHemBryggarFörening (UHBF) bildades 2005 av ett gäng glada ölfantaster. Föreningen har under åren långsamt växt och har nu cirka 80 medlemmar. 2010 fick föreningen nya lokaler i Linnés Sävja. Föreningen är mycket meriterad då ett flertal  av medlemmarna vunnit medaljer på SM och Belgoträffen, mm.

Uppsala Hembryggareförening
Uppsala hembryggareförening (UHBF) är en förening som har till syfte att möjliggöra ölbryggning och träffar för hembryggare och hembrygdsintresserade i Uppsalatrakten, samt att verka för mottot ”kvalitet är bättre än kvantitet”. Föreningen bildades 25 januari 2006 och har idag ca 80 glada medlemmar med tillgång till aktiviteter och bryggverk. Brygglokalen ligger vackert i kultur­historisk miljö i Linnés Sävja i södra Uppsala. För att ta dig hit, så kan du enkelt hoppa på buss 5, 12 eller 20!

Events & happenings
Studieresor
Ibland bestämmer vi oss för att i samlad tropp åka på olika öl-evenemang eller besöka bryggerier. Exempel på resor vi gjort är till Stockholm Beer & Whisky Festival, hembryggarträffar på annan ort, Uppsala Brygghus, Tempel, mfl.

Belgoträff
UHBF har sedan 2006 anordnat Belgoträffen, som är en hembryggarträff med belgiskt tema där bryggare från hela landet kommer till Uppsala och bjuder på sina öl i belgisk stil. Där deltar ett stort antal hembryggare med öl, som bedöms av deltagarna och professionella domare. De senaste fem åren har evenemanget varit på Fyrishov.

Hembryggarträffar
Fyra gånger per år anordnar UHBF egna hembryggarträffar. Vanligtvis håller vi till i lokalen och bjuder varandra och inbjudna gäster på våra egna brygder. Dessa träffar brukar vara mycket omtyckta och är bra tillfällen att knyta kontakter med andra bryggare.

Provningar och seminarier
Några av oss är utbildade öldomare och föreningen har från och med 2013 som mål att tillsammans med medlemmarna några gånger per år anordna provningar av hembrygder eller kommersiella öl i utbildningssyfte. Ibland har vi även seminarier med öltema för att lära oss mer om olika ölstilar eller bryggprocesser och –tekniker.

 Bryggverken
Det största bryggverket på 200 liter går under namnet Kraftwerk och är ett tre-kärlssystem. Starboverket är ett gasoldrivet bryggverk på ca 60 liter med en finurlig norsk konstruktion där mäskkärlet är nedsänkt i kokkärlet och gradvis hissas upp under lakningen. Gertrud och Brünhilde är två helautomatiska Braumeister-bryggverk på 50 liter. Det finns också ett 25 liters bryggverk, Plutten, som även det är av fabrikat Braumeister. Till det senare finns även en 10 liters insats för experimentbryggningar. Föreningen har maltkvarn, motströmskylare, vågar, refraktometer, mm.

När man brygger ska man också erlägga en bryggavgift. I bryggavgifterna ingår basmalt och el/gas, men inte specialmalt, humle eller jäst.

 Hemsida
Föreningen har en hemsida (www.uhbf.se) som ständigt uppdateras. Där finns bland annat information om föreningen, träffar, bokningar, kontaktuppgifter till styrelsen. Medlemmar har även tillgång till internt material (recept, möten, medlemslistor, mm) via inloggning.

 Bli medlem?
Ett medlemskap per familj räcker. I medlemskapet ingår nyttjanderätt av bryggverken samt lokalerna i övrigt, samt möjlighet att delta i diverse föreningsaktiviteter. Årsavgiften är f.n. 500 kr. Som ny medlem betalar man dessutom en engångsavgift på 500 kr, den så kallade investeringsavgiften, totalt alltså 1000 kr för nya medlemmar. Engångsavgiften kom ursprungligen till i samband med att föreningen grundades för att ge UHBF ett startkapital och är det belopp som alla nuvarande medlemmar betalat. Dessa avgifter investeras i förbättringar av lokal, bryggeri, utrustning och pub.
Om du är intresserad av att bli medlem: Skriv en rad om dig själv och din erfarenhet av hembryggning och skicka den till oss. Mejladress: info@uhbf.se

Komma igång…
Att lära sig brygga är enkelt. De flesta av oss började brygga hemma på spisen. Medlemsskapet i UHBF ger oss kontakt med erfarna bryggare, vilket är minst lika viktigt som att få tillgång till större bryggverk. Veteranerna är gärna med och visar hur man använder bryggverken samt kommer med tips och delar med sig av erfarenheter kring bryggteknik, kemin, receptformulering etc. 

Kontaktuppgifter
Uppsala Hembryggareförening, Linnes Sävja, Uppsala

Medlemsansvarig Klas Östlund,
e-post:  info@uhbf.se
tel 070-512 33 27
Om du har frågor så tveka inte att kontakta oss.
Med vänlig hälsning
Styrelsen, UHBF