Ett år med UHBF

Ungefär så här brukar ett verksamhetsår i UHBF se ut:

Januari – Belgoträffen går av stapeln i slutet av Januari. Det är vårt viktigaste och största arrangemang, och då bryggare kan bjuda besökare på sin öl av belgisk och fransk typ. Eventet har även en tävlingsdel; Folkets val som alla öl automatiskt deltar i samt en domartävling som man som bryggare kan välja att vara med i. Eventet som nuförtiden hålls på Fyrishov brukar locka totalt 1000 besökare och bryggare.

Mars – Årsmöte med val av ny styrelse, hantering av motioner mm. Mötet brukar hållas på ett bryggeri eller pub så provsmakning av öl ingår.

Maj – Vårpub i publokalen i Linnés Sävja, med möjlighet att bjuda in de som inte är medlemmar, åtminstone i mån av plats. Detta gäller för alla våra anordnade pubar. I maj brukar vi även ha en städ/fixardag för storrengöring av bryggverk, storstädning, målning mm.

Augusti – Surölsträff, med fokus på suröl av olika sorter. Med möjlighet att bjuda in surölsintresserade även utanför föreningen. Om vädret tillåter hålls det utomhus vid brygglokalen i Linnés Sävja.

Oktober – Höstpub i publokalen, oftast med oktoberfest eller lagertema. Vi brukar även försöka klämma in en städdag någon gång under hösten. Om man inte kan vara med på en städdag så får man gärna höra av sig och bidra med att fixa något vid ett annat tillfälle.

December – Julpub i publokalen med fokus på julöl.

Några av medlemmarna är utbildade öldomare och föreningen ordnar ibland ölprovningar av hembrygder eller kommersiella öl i utbildningssyfte. Ibland har vi även seminarier med öltema för att lära oss mer om olika ölstilar eller bryggprocesser och bryggtekniker. Vi har även bjudit in till föreläsningar på olika tema som tex humle.

Under pandemin då det inte gick att anordna pubar och andra träffar startade vi “den stora ölvandringen”, dvs några bjöd på öl hemma under en specifik helg på våren så folk kunde gå runt och prova i utomhusmiljö istället för att träffas alla samtidigt på ett ställe. Detta blev så lyckat så vi genomfört det även 2022 och 2023. Kanske blir formatet Öppet Hus en ny tradition i föreningen.

Ibland har vi samordnat studieresor till olika öl-evenemang eller till kommersiella bryggerier. Exempel på resor vi gjort är till Stockholm Beer & Whisky Festival, hembryggarträffar på annan ort, studiebesök till Uppsala Brygghus och Tempel.